Pyszne naleśniki zapiekane z ryżem i cynamonem

Doskonały i wyjątkowy smak naleśników z ryżem. Smaczna propozycja nie tylko na obiad ale i na deser dla dzieci i ich przyjaciół.

Przepis na naleśnik

Przepis na nadzienie ryżowe do naleśników:
  • 100 g ryżu
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło do wysmarowania naczynia
Sposób wykonania naleśników z ryżem i cynamonem:
  • zagotować mleko
  • do zagotowanego mleka dodać ryż i masło
  • wolno gotować aż ryż zgęstnieje
  • oddzielić żółtka od białek
  • gdy masa ryżowa wystygnie dodawać żółtka, cynamon i cukier
  • z białek ubić pijane
  • pijane połączyć z masą ryżową, delikatnie mieszając
  • wyłożyć masę na naleśniki
  • spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i posypać bułką tartą
  • ułożyć naleśniki i zapiec w piekarniku
  • piekarnik nagrzać do 150 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz